włoskie przepisy

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

dania z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w takim razie wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.