Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. ile trwa parzenie kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film